Merhaba arkadaşlar.
Bugün, Temel Network / İnternet / Ağ Eğitimleri serisinin 3.’sü olan kablo çeşitlerinden bahsedeceğim. Arkadaşlar, her zaman söylediğimiz bir şey var; her konuda dengeyi korumalıyız. Bir iş yada proje yapacağımız zaman ne ihtiyaç fazlasını nede azını, en uygun olanı tercih etmemiz gerek. Sizlerde evinizde yada iş yerinizde yada iş yaptığınız yer için ihtiyaç neyse ona göre standartları belirleyip kullanmanız gerekiyor. Buna mukabil sizin proje yapacağız yerin geleceğini de düşünmeniz gerekiyor. Örneğin ev için cihaz sayısı ve veri trafiği aşağı yukarı bellidir. Eğer ileride evinize bir sunucu kurmayacaksanız ev içerisinde Cat 7 10 AWG (2.58 mm) gibi kalın bir kablo kullanmanıza gerek yok. ?
Arkadaşlar, kablolarda en önemli özellik iletkenliktir. Bu iletkenlik kabloda kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterir. Kablonun kalın olması da bir anlam ifade etmiyor. İçerisinde ki kabloların %100 bakır olması, alaşım olması yada farklı madenlerin kullanılmasına göre iletkenlikleri değişeceğinden sizin şuan ki ihtiyacınız ve gelecekte olabilmesi muhtemel büyümeye göre kablo seçmelisiniz. Örneğin bir yurt/apart için kullanacağız kablonun ev ve iş yerlerine göre daha kaliteli olması gerekir. Burada kullanıcı sayısı normalin üzerinde olduğu için bir kablodan geçecek veri miktarı da bununla orantılı olarak artacaktır. Dolayısı ile sizin kullanacağız kablonun daha düşük dirence ve daha yüksek iletim hızına/kapasitesine sahip olması gerekir. Dolayısı ile daha kalın kablolar kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Buda size kablonun hareketi (Kıvrılması) konusunda zorluklar çıkaracaktır.
Seçtiğiniz kablonun yüksek iletkenliğe sahip olması her konuda yeterliliği karşılamamaktadır. Örneğin aynı kanaldan 100’ün üzerinde kablonun geçtiğini düşünelim. Bu kabloların içerisinden de veri dolayısı ile elektrik geçtiği için etrafında bir manyetik alan oluşacaktır. Kablo sayısı arttıkça bu alanda artacağı için kablolar birbirlerini etkileyecektir. Onun için kullanacağız kabloların muhafazaya sahip olması sizin için daha sağlıklı olacaktır. Muhafazadan kastım etraftan yalıtımlı olarak veri iletimini gerçekleştirebilmesi. İşte burada kablo çeşitleri içerisinde başka çeşitlerde çıkıyor:
Yukarıda ki resimde görüldüğü gibi kablo çeşitlerinde bazılarında alüminyum kullanılıyor. Bu alüminyum kimisinde sadece dışında kullanılırken kiminde 8 kablonun 2 şerli gruplarının da ayrı ayrı sarılarak kullanılıyor. İşte sizinde tercihinizde kullanacağız kablo çeşitleri bunlardır. Sadece iletim değil korumada önemli. Mesafe ve kullanım yeri de bu faktörlerden bazıları.
Kablo çeşitlerinden sonra birde bu kabloların kullanıma hazır getirmek için kullanılan çeşitli araçlar var. Eğitim videosunda bunlardan bahsediyorum onun çok detaya girmek istemiyorum. Temel olarak yukarıda ki aletlerin elinizde olması halinde birçok network kablosunun jackını basıp sorunsuzca kullanabilirsiniz. Yine video’da bahsettiğim bir keystone jack var. Bunu birçok kurumda görebilirsiniz. Kurulan sistemin ömrünün uzun olması için bu tarz tedbirlerin alınması gerekiyor. Hemde arızaların tespitini çok daha kolay hale getiriyor. En azından fiziksel arızaların neler olabileceği konusunda.
05.09.2019
Muhammed POLAT
info@muhammedpolat.com.tr