The Great Hack Belgesel Afişi.

The Great Hack

Great, kelime olarak büyük, mükemmel, harika gibi anlamları içeriyor. Hack kelimesinin ise kırmak, doğramak, kesmek, darbe gibi anlamları var. Birbirinden bağımsız bu iki kelime bir araya geldiğinde farklı anlamlar yüklenebiliyor. Henüz belgeselin ismi Türkçeye çevrilmedi fakat bir tahminde bulunmak istersem eğer bu çeviriyi “Büyük Çatlak” yada “Büyük Darbe” olarak yapardım..

Fragman için: https://www.netflix.com/tr/title/80117542

Youtube The Great Hack Fragmanı

Arkadaşalar sizlere uzun uzun belgeselin içeriğinden, bölümlerinden bahsetmeyeceğim. Sizlere neden belgeseli izleyebilirsiniz bu yönde ancak tavsiyelerde bulunabilirim. Çünkü kendi merakınızla yapacağınız işlerde hafızada kalıcılık daha yüksek olacaktır. Öncelikle ilk bahse konu olacak şey bilgi ve onun güvenliğidir. Birazcık kendi hayatına, yaşamına, özeline dikkat eden ve önemseyen insanlar içinde kişisel bilgileri ve güvenliği önem arz edecektir. Çevrenizde birçok insan göreceksiniz size bu önemin zıttı şeklinde tepki gösterecek ve sizin uyarılarınıza fütursuzca cevaplar verecektir. Bu belgeselde göreceksiniz ki o sorumsuz, umursamaz arkadaşlarımızın yaptığı hataların bedelini bizlerde ödüyor ve etkisini hissediyoruz. Birçoğumuz artık akıllı telefon kullanıyoruz ve bununla birlikte sosyal medya hesaplarımızda var. Her alanda hesaplar açıp dünyayı yakalamaya çalışıyor yada belki sadece göz atıyoruz. Birçok büyük yazılımların/programların üyelikleri yok yada olsa bile ücretsiz. Hiçbir bedel ödemeden sadece üye olup kullanabiliyoruz.

İnsanlar arasında ki bağlantılar ve sanallaştırma.

İçimizden kaçımız kendi kendine sordu acaba, bu platformlar neden ücretsiz? Bu platformlar bu kadar profresyonel yazılımları yapıp nasıl bizden para almadan şirket kurabiliyor? Hadi bu kadar yatırım alıyor popüler olduğu içinde nasıl hâlâ ayakta kalabiliyor? Birçoğu binlerce eleman çalıştırıyor bunların haricinde sunucular ve ofisler gibi birçok devasa bütçe giderleri var bunlar nasıl karşılanıyor? Eminim ki hepiniz aklına ilk olarak reklam geliyordur, peki sadece reklamlar bu giderler için yeterli mi? Yada sadece reklamlar ile dünya borsasında, ülkeler arasında ki şirket değerleri ile yarışabilmeye hatta birçoğunu ezip geçmeye yeterli mi?

Arkadaşlar uzatmak istemiyorum fakat konunun önemi gerçekten o kadar yüksek ki iki kelime iki cümle ile geçiştiremiyorum. Bugün bir telefona parmak izi kaydettiğinizde bu veri nereye gidiyor biliyor musunuz? Nerede saklanıyor? Aynı mail bilgisi ile başka telefon kullandığınızda o telefonda da otomatik parmak izinizin olması ne kadar mantıklı yada ne kadar hayatı kolaylaştıran (!) bir teknoloji sizin için? Geçenlerde mesela tekrar popüler olan FaceApp adlı uygulama ne yapıyordu? Fotoğraf çekiliyor ve kişiyi yaşlandırıyordu değil mi? Peki bu işlemi yapabilmesi için ne gerekli? Vesikalık şeklinde bir fotoğraf çekmeniz..

Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Görevlisi Merve Ayyüce Kızrak ( http://www.ayyucekizrak.com), yenisafak.com’a yaptığı açıklama:

https://www.yenisafak.com/gundem/rusya-uzerinden-yasak-deliniyor-biyometrik-guvenlik-tehlikede-3498829/

FaceApp izinler.

Size soruyorum, hiç tanımadığınız birisi gelip sizin telefonunuz için bu izinleri istese yada telefonunuzu alıp bu izinlerin tabi olduğu yerlerde gezinse hoşunuza gider mi? Yada siz izin verir miydiniz? Arkadaşlar, bilginin güvenliği ve öneminden bahsetmek artık yersiz. Herkes biliyor, bilmeli ne kadar önemli olduğunu ve aynı şekilde ne tedbirler alması gerektiğini de bilmeli. İnanın teknolojide artık bencillik/kişisellik/özel olmakta bir anlam ifade etmiyor. Birçoğumuz instagram hesabımızı gizliyor, facebook gönderilerimizi “sadece arkadaşlar” olarak değiştiriyoruz peki bir arkadaşımız bir uygulamaya izin verdiğinde neler oluyor? Biz onun arkadaşıysak eğer bu profil bizim de tüm izin verdiğiniz gönderileri görüyor öyle değil mi? İşte burada bir zafiyet ortaya çıkıyor.

Kurumlar-olaylar arası bağlantılar.

The Great Hack belgeseli, tüm bu durumlarla ilgili yaşanmış olayları ABD’de ki kongrede neler yaşandığını, kimlerin ne ifadeler verdiğini ve nelerin ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyor. Belgesel klasik belgesellerden farklı olarak içerisinde hareketli ifadeler barındırıyor yani bizlerin görmesini anlamasını kolaylaştıracak video-grafik içerikler barındırıyor. The Great Hack isminin seçilmesi de bana göre tesadüf değil. Çünkü birçok zaman bu konuyla ilgili yazılar yazıldı, videolar hazırlandı, haberler yapıldı fakat ilk defa bu kadar toplum tabanlı bir tepki-karşılık gördü. Herkes şakada olsa muhabbet arasında söyler, Amerika bizi izliyor diye fakat bunun bir şaka olmadığını, akıllı telefonlarda nasıl dinlendiğimizi ve bununla neler yapıldığını etraflıca anlatmaya çalışılmış.

İngilizcesi iyi olan arkadaşlar için Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg’in (33), şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili ABD Senatosunda verdiği ifadeyi bırakıyorum:

(Umarım birisi bir gün bu video için altyazı hazırlar hepimiz daha rahat izleriz.)

Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg’in (33), şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili ABD Senatosunda verdiği ifade.
Cambridge Analytica

The Great Hack belgeselinde ismi geçen Cambridge Analytica ve Facebook’un ortak olduğu konular, hangi ülkelerde aktif çalıştıklarına ve hangi projelere destek olduklarına dair deliller ve gerçek görüntüler içermekte. Yukarıda linkini verdiğim videodan da belirli görüntüler belgeselde mevcut. İnanıyorum ki bu belgeseli izledikten sonra sosyal medyaya olan bakış açınız ve yaklaşımınız eğer o umursamaz insanlardan değilseniz çokça değişecektir. Bundan sonra bir uygulamayı telefonunuza yüklerken belki 2 kere düşüneceksiniz. Hangi izinleri istiyor, neler yapıyor diye bakacaksınız. Arkadaşlar, hepsinden önemlisi bu bilgilere yada tecrübeye sahip olmak için bilişim alanında çalışıyor olmanız gerekmiyor. Her meslekten hatta mesleksizlikten bile insanlar bu konuda bilgi sahibi olabilir ve önlemini alabilir.

Filmin sitesini de incelemenizi tavsiye ediyorum: https://www.thegreathack.com/

Sizleri daha önceleri çeşitli kaynaklardan toplayarak derlediğim yazıma da göz atmaya davet ediyorum:

Bilgi Ve Sistem Güvenliği yazım.

Not; ben bir insan olarak Netflix ve benzeri projeleri desteklemiyor, tasvip etmiyorum. Hiçbir zaman, zamanın gerisinde yaşamak değil fikriyatım aksine nesli geleceğe hazır ve bilinçli yetiştirmektir. Bir fanatik olmadığım için ve yeteri kadarda açık fikirli (Open mind) birisi olarak bana faydası dokunacak olan değerli şeylere eğilim göstermeye çalışıyorum. Bu belgeselin Netflix’te olması oranın çok temiz ve dünyayı güzelleştiren bir platform olduğuna işaret etmiyor.

04.08.2019

Muhammed POLAT

Comments (2)

Yorum Yap!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.